Długość ważności oceny pracy nauczyciela na stanowisko dyrektora szkoły

Pytanie Czytelnika

Czy ocena pracy wystawiona w maju 2014 r. będzie ważna w konkursie na dyrektora szkoły, który odbędzie się w marcu 2019 r.? Jak długo jest ważna ocena pracy dyrektora szkoły wystawiona przed zmianą przepisów?

Odpowiedź naszego eksperta

Stanowisko dyrektora publicznej szkoły podstawowej i publicznej szkoły ponadpodstawowej może zajmować nauczyciel mianowany lub dyplomowany, który spełnia łącznie wiele warunków wskazanych w nw. rozporządzeniu MEN. Jednym z warunków jest uzyskanie przez nauczyciela co najmniej dobrej oceny pracy w okresie ostatnich pięciu lat pracy.

Jeśli ostatnia ocena pracy nauczyciela została ustalona w maju 2014 r., to jest ona aktualna w marcu 2019 r. W maju 2019 r. straci ta ocena swoją ważność. W karcie oceny pracy wskazana jest dokładna data ustalenia oceny pracy. Przed zmianą przepisów, które dotyczą oceny pracy dyrektora szkoły, ta ocena pracy była ważna pięć lat. Po zmianie przepisów dotyczących oceny pracy nauczyciela, które obowiązują od 1 stycznia 2019 r. ocena ta jest również ważna 5 lat.

Podstawa prawna:

▪  art. 6a ust1 pky 3 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2018 r. poz. 967 ze zm.);
Rozporządzenie MEN z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w publicznym przedszkolu, publicznej szkole podstawowej, publicznej szkole ponadpodstawowej oraz publicznej placówce (Dz. U. z 2017 r. poz. 1597).

Autor: Danuta Skrzypek – edukator, menadżer oświaty, wieloletni Dyrektor szkoły, specjalista organizacji procesu kształcenia i zarządzania jakością pracy szkoły.

Jeśli zapomniałeś hasła, przejdź na stronę LIBRUS Synergia i skorzystaj z opcji „zapomniałem hasła".