Powierzenie stanowiska Wicedyrektora w szkole

Pytanie Użytkownika

Czy mogę powołać Nauczyciela na p.o. Wicedyrektora w trakcie trwającego roku szkolnego? Osoba ta nie ma ważnej oceny pracy. Jednocześnie wcześniej (od 1.09.13r. do 7. 03.14r.) pełniła funkcję p.o Dyrektora. Została odwołana z tej funkcji z powodów proceduralnych w trakcie trwania roku szkolnego. Teraz na jej miejsce został powołany wczesniejszy Wicedyrektor. Zależałoby mi na powołaniu tej osoby, aby nie burzyć harmonogramu zajęć i funkcjonowania szkoły. Czy mogę zrobić tej osobie ocenę pracy i jakich terminów muszę dotrzymać, aby wszystko było zgodne z literą prawa?

Odpowiedź naszego eksperta

Powołanie Wicedyrektora

W szkole,  w której zgodnie z ramowym statutem, może być utworzone stanowisko Wicedyrektora i inne stanowiska kierownicze, powierzenia tych stanowisk i odwołania z nich dokonuje Dyrektor szkoły po zasięgnięciu opinii organu prowadzącego, Rady Szkoły (jeśli została utworzona) oraz Rady Pedagogicznej. Nie ma przeszkód prawnych, aby powołania Nauczyciela na to stanowisko dokonać w trakcie roku szkolnego, jeśli zaistniała taka sytuacja wynikająca z organizacji pracy szkoły.

Wymagania wobec Kandydata w szkole publicznej

Natomiast stanowisko Wicedyrektora publicznej szkoły może zajmować Nauczyciel kontraktowy, mianowany lub dyplomowany, który spełnia określone warunki, między innymi:

• posiada co najmniej czteroletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku Nauczyciela,
  • uzyskał co najmniej dobrą ocenę pracy w okresie  ostatnich czterech lat pracy lub pozytywną ocenę dorobku zawodowego w okresie ostatniego roku przed powierzeniem stanowiska Wicedyrektora.

Jeśli Nauczyciel nie ma oceny pracy, to nie spełnia podstawowego warunku jako kandydat na stanowisko Wicedyrektora. Organ prowadzący i Rada Pedagogiczna nie zaopiniują pozytywnie Nauczyciela na to stanowisko z przyczyn formalnych.

Procedura przy braku oceny pracy

W opisywanej sytuacji należy najpierw dokonać oceny pracy tego Nauczyciela i sprawdzić, czy spełnia pozostałe wymagania do pełnienia funkcji Wicedyrektora, zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w poszczególnych typach publicznych szkół i rodzajach publicznych placówek. Dopiero potem można wystąpić o opinię do organu prowadzącego oraz Rady Pedagogicznej i ostatecznie dokonać powierzenia stanowiska Wicedyrektora.

Podstawa prawna:

Autor: Danuta Skrzypek – edukator, menadżer oświaty, wieloletni Dyrektor szkoły, specjalista organizacji procesu kształcenia i zarządzania jakością pracy szkoły

Jeśli zapomniałeś hasła, przejdź na stronę LIBRUS Synergia i skorzystaj z opcji „zapomniałem hasła".