Oświadczenie Nauczyciela o zrealizowaniu podstawy programowej

Pytanie Użytkownika

Jak zgodnie z aktualną podstawą prawną powinno wyglądać oświadczenie Nauczyciela o zrealizowaniu podstawy programowej?

Odpowiedź naszego eksperta

Nie ma podstawy prawnej, która wskazuje konieczność pisania tego typu oświadczenia. Jest ono rozwiązaniem organizacyjnym, które przyjmuje Dyrektor w danej szkole jako element nadzoru pedagogicznego, który jest związany z monitorowaniem realizacji tej podstawy programowej. Podbudową prawną dla takiego wzoru mogą być akty wskazujące na konieczność realizacji podstawy programowej i realizacji minimalnej liczby godzin tej podstawy na danym etapie edukacyjnym.

Ponieważ Nauczyciel uczy najczęściej w kilku klasach lub w kilku oddziałach tej samej klasy, będzie miał obowiązek napisania takiego oświadczenia dla każdej z klas/oddziałów danej klasy. Bardziej praktyczne jest zebranie od Nauczycieli informacji o realizacji podstawy programowej w formie zestawienia dla wszystkich klas/oddziałów klas, w których uczy Nauczyciel.

Załącznik

Oświadczenie nauczyciela o realizacji podstawy programowej kształcenia ogólnego

Podstawa prawna

Autor: Danuta Skrzypek – edukator, menadżer oświaty, wieloletni Dyrektor szkoły, specjalista organizacji procesu kształcenia i zarządzania jakością pracy szkoły.

Bądź na bieżąco!

Nie pozwól, by coś ważnego uszło Twojej uwadze. Jeśli powyższy artykuł jest dla Ciebie interesujący, dodaj podobne artykuły do powiadomień. Możesz również otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach do tego artykułu. Więcej informacji na temat powiadomień oraz szczegółowe ustawienia znajdziesz na podstronie Centrum Powiadomień.

powiadom mnie o podobnych artykułach powiadom mnie o nowych komentarzach