Wirtualny asystent nauczyciela. Programy antyplagiatowe wkraczają do szkół

Nadchodzi rewolucja w szkołach średnich i gimnazjach. Od nowego roku szkolnego w trzech tysiącach placówek prace domowe będą sprawdzane przez Internetowy System Antyplagiatowy® Plagiat.pl. System będzie dostępny bezpłatnie we wszystkich szkołach, które korzystają z rozwiązania LIBRUS Synergia.

W ramach systemu LIBRUS Synergia (pełniącego m.in. funkcje dziennika elektronicznego) zostanie udostępniony moduł antyplagiatowy dla gimnazjów i szkół średnich. To innowacyjne rozwiązanie niemające w Polsce precedensu. Integracja narzędzi udostępnianych szkołom przez Librus i Plagiat.pl umożliwi podniesienie jakości kształcenia, ale też zapewni lepszą i sprawniejszą komunikację między uczniami a nauczycielami.

Internetowy System Antyplagiatowy Plagiat.pl wykorzystywany jest w ponad 190 szkołach wyższych w kraju i w ponad 200 placówkach na świecie. Sprawdzanie prac pod kątem oryginalności tekstu staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Ponadto, nowelizacja ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym, która weszła w życie w październiku 2014 roku, nakłada na wszystkie uczelnie obowiązek sprawdzania prac programem antyplagiatowym. W związku z tym, już za chwilę każdy student będzie musiał liczyć się z tym, że jego pisemna praca dyplomowa zostanie zweryfikowana pod kątem nieuprawnionych zapożyczeń. Wprowadzenie uczelnianych standardów do szkół średnich i gimnazjów pozwoli zaszczepić młodzieży akademickie standardy samodzielnej pracy i ochrony praw własności intelektualnej już we wczesnych etapach kształcenia.

Zadaniem Systemu Antyplagiatowego® firmy Plagiat.pl ma być wspomaganie pracy nauczycieli dzięki możliwości weryfikacji zadań domowych pod kątem obecności w nich nieuprawnionych zapożyczeń. System porównuje prace z tekstami umieszczonymi w bazach światowego Internetu oraz w wewnętrznych bazach szkół i ogólnopolskiej bazie zadań domowych. Jest to milowy krok w kierunku udostępniania szkołom narzędzi, dzięki którym mogą wzmacniać poczucie odpowiedzialności ucznia oraz realizować obowiązek związany z potrzebą weryfikowania faktycznego autorstwa prac.

„Dzięki współpracy z firmą Librus, w stosunkowo krótkim czasie, wdrożymy w polskich szkołach najwyższe standardy jakości kształcenia w zakresie samodzielności i ochrony własności intelektualnej. Pozytywne rezultaty będą widoczne w wielu obszarach – zarówno na polu jakości kształcenia i umiejętności uczniów, jak i ich formacji etycznej. Zjawisko „kopiuj-wklej” jest wyzwaniem dla systemu edukacji w skali globalnej, z którym jeszcze niewiele krajów potrafi sobie skutecznie radzić. Uważam, że nie jest przesadą stwierdzenie, że nasza wspólna inicjatywa odmieni polską szkołę.” – ocenia dr Sebastian Kawczyński, prezes zarządu Plagiat.pl.

„Walka z niepożądanym i wciąż rosnącym zjawiskiem plagiatowania prac powinna być działaniem wychowawczym szkoły, ukierunkowanym na budowanie świadomości uczniów w zakresie szacunku do autorstwa własnego i innych osób. Nie ma przeszkód, aby stała się jednym z założeń programu wychowawczego każdej szkoły. Tym samym stanie się oddziaływaniem wynikającym z programu wychowawczego, które będzie znajdowało odzwierciedlenie w kryteriach ocen zachowania oraz w treściach podstawy programowej poszczególnych przedmiotów. Podstawa programowa jest operacyjna, czynnościowa, a więc wymusza autorstwo uczniów w działaniu, co szkoła również jest zobowiązana monitorować” – powiedział Marcin Kempka, Prezes Zarządu firmy Librus.

Przez system Plagiat.pl będą sprawdzane prace w wersji elektronicznej, które będą wprowadzane za pośrednictwem modułu zadań domowych dostępnego w systemie LIBRUS Synergia. Nie oznacza to jednak, że uczniowie wszystkie prace będą dostarczali w formie elektronicznej. „Kultura ręcznego pisania będzie dalej kultywowana wśród młodzieży. Część prac nadal będzie pisana ręcznie i nie będą one weryfikowane przez System. Jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że uczeń, który musi napisać pracę długopisem, skopiuje ją z Internetu. Gdy praca oddawana jest w wersji elektronicznej, zjawisko kopiuj-wklej jest dużo bardziej prawdopodobne, ponieważ dużo łatwiej jest skopiować gotowe fragmenty innych utworów do wersji elektronicznej, niż przepisywać je ręcznie” – powiedział dr Sebastian Kawczyński.

„Masz problem z pracą domową? Pomożemy rozwiązać Twoje zadania” lub „Mamy dla Ciebie wszystkie rozwiązania zadań domowych. Totalnie za darmo!” – tymi hasłami portale internetowe oferujące gotowe prace domowe przyciągają użytkowników. Zazwyczaj treści skierowane są do uczniów szkół gimnazjalnych i średnich ale coraz częściej trafić można na oferty skierowane do uczniów szkół podstawowych. Wpisując w wyszukiwarkę „charakterystyka Stasia Tarkowskiego” otrzymujemy 9240 wyników w 0,26 sekundy. Na hasło „igrzyska olimpijskie w starożytnej Grecji” już drugi wynik wyszukiwania wskazuje na portal w gotowymi pracami. W Internecie znajdziemy gotowe prace ze wszystkich przedmiotów. Można również zamówić pracę jeśli ktoś ma problem z jej odnalezieniem. Nie ma znaczenia czy to matematyka; „Oblicz wysokość czworościanu foremnego, którego krawędź wynosi 3 cm” czy wiedza o społeczeństwie „Napisz co ty możesz zrobić dla społeczeństwa.” Dostępne są również gotowe opracowania na tematy, które wykraczają poza kanon lektur i wymagają od ucznia kreatywności. „Jak spędziłeś wakacje?”, „Postać historyczna, którą najbardziej podziwiasz?” lub „Kim chciałbyś być gdybyś mógł przenieść się w czasie?”

Bardzo trudno oszacować skalę zjawiska jakim jest plagiatowanie prac szkolnych. W Polsce dotąd nie przeprowadzono wiarygodnych badań dedykowanych temu tematowi. O popularności portali świadczy ilość użytkowników online oraz ranking popularności poszczególnych stron internetowych. Zgodnie z ekonomicznymi zasadami stwierdzającymi, że popyt tworzy podaż, odnajdując tak dużą podaż, można szacować równie wysoki popyt.

Powodem udostępnienia szkołom możliwości sprawdzania prac systemem antyplagiatowym nie jest penalizacja. System Plagiat.pl jest narzędziem, które ma pomagać nauczycielowi w wykonywaniu jego pracy i tworzyć pozytywne wzorce samodzielnego pisania prac wśród uczniów. W dobie cyfryzacji przed nauczycielami stoi wiele wyzwań i jednym z nich jest zapobieganie plagiatowaniu zadań domowych.