Polscy uczniowie będą mieli szkolną bibliotekę „w kieszeni”

Przeglądanie przez uczniów szkolnego księgozbioru w aplikacji telefonu, zamówienie lub prolongata książki online oraz raporty trendów czytelniczych – to tylko niektóre funkcje rozwiązania e-Biblio, którego wdrażanie właśnie rozpoczęło się w polskich szkołach. Docelowo obejmie kilka tysięcy placówek, a w jego planach znajduje się udostępnianie audiobooków i ebooków. To kolejny krok na drodze cyfryzacji szkolnych bibliotek, który ma szansę wpłynąć na wzrost czytelnictwa i zainteresowania książką wśród dzieci i młodzieży.

Dzięki zaangażowaniu w projekt e-Biblio najpopularniejszego polskiego dziennika elektronicznego, Librus Synergia, kilka milionów uczniów będzie mogło za jego pośrednictwem komunikować się ze swoją szkolną biblioteką. Aplikacja umożliwi uczniowi przeglądanie tytułów książek opatrzonych opisami czy wyszukanie konkretnej pozycji, jej zarezerwowanie oraz przedłużenie. Wszystko to na  ekranie smartfona, bez konieczności osobnego logowania do systemu szkolnej biblioteki i w godzinach niezależnych od jej funkcjonowania. Wizyta w bibliotece będzie konieczna dopiero w celu odebrania książki.

Chcemy, żeby książki były dla uczniów na wyciągnięcie ręki, a ich wypożyczenie było łatwe i szybkie, Pragniemy wspierać szkolne biblioteki w rywalizacji o czas ucznia i promować czytelnictwo – mówi Marcin Kempka, prezes zarządu firmy Librus. – E-Biblio pozwoli bibliotece być niejako „w kieszeni ucznia”, czyli jego smartfonie czy tablecie. Dzięki jego integracji z dziennikiem elektronicznym Librus Synergia, uczniowie i ich rodzice muszą pamiętać tylko jeden login i hasło, zarówno aby sprawdzić oceny, jak i zarezerwować książkę w szkolnej bibliotece, niezależnie od jej godzin otwarcia – tłumaczy.

Program dostępny pod adresem www.e-biblio.edu.pl to także narzędzie dla bibliotekarzy, które pozwala na łatwiejsze zarządzanie księgozbiorem oraz bazą użytkowników. Do podstawowych funkcji systemu należy opracowywanie księgozbioru, jego ewidencja oraz udostępnianie uczniom. Program umożliwia także tworzenie zestawień bibliograficznych oraz wydruk gotowych etykiet przygotowanych według własnych potrzeb. Do tego generuje przydatne raporty oraz statystki dotyczące czytelnictwa, pozwalając bibliotekarzom na zorientowanie się w preferencjach i zainteresowaniach czytelników. Program pozwala także na rejestrację czytelników oraz wykorzystywanie kart z kodem kreskowym, co zdecydowanie przyspiesza proces wypożyczania książek. Do tego system automatycznie wykrywa przetrzymane pozycje i wysyła powiadomienia o zbliżającym się terminie zwrotu książki bądź jego przekroczeniu.

Tylko w tym roku Librus planuje uruchomienie systemu w kilkuset pierwszych szkołach. Na przestrzeni kilku najbliższych lat chce nim objąć kilka tysięcy placówek i za sprawą ścisłej integracji z dziennikiem elektronicznym, spopularyzować i wesprzeć działalność szkolnych bibliotek. Kierunek ten jest zbieżny z rekomendacjami Ministerstwa Edukacji Narodowej, które podkreśla misyjną rolę i znaczenie bibliotek szkolnych w dążeniu do popularyzacji czytelnictwa wśród uczniów. Według wytycznych MEN obok zadań związanych z gromadzeniem i udostępnianiem podręczników oraz materiałów edukacyjnych i ćwiczeniowych oraz innych książek, zadaniem szkolnej biblioteki jest także „tworzenie warunków do efektywnego posługiwania się technologiami informacyjno-komunikacyjnymi, rozbudzania i rozwijania indywidualnych zainteresowań uczniów oraz wyrabiania i pogłębiania u nich nawyku czytania i uczenia się”. Firma Librus nie wyklucza także, że wraz ze swoimi partnerami zwróci się w stronę możliwości wypożyczania ebooków oraz audiobooków.

Dla nas najważniejsze są dzieci i ich rozwój. W procesie tym książka powinna pełnić bardzo ważną rolę,  niezależnie od tego, czy dzieci i młodzież sięgać będą po książki papierowe czy elektroniczne – wyjaśnia Marcin Kempka.