Najnowszy poradnik NIK: „W wielu szkołach brak higieny procesu nauczania”

Najwyższa Izba Kontroli skontrolowała ponad 60 szkół publicznych oraz uzyskała ankiety z prawie 7 tys. szkół. W żadnej ze skontrolowanych placówek nie stworzono uczniom optymalnych warunków technicznych do nauki. Wśród nieprawidłowości stwierdzono m. in. planowanie przedmiotów wymagających koncentracji na ostatnich lekcjach lub grupowanie ich w kilkugodzinne bloki, jak również zbyt krótkie przerwy międzylekcyjne.

Jak czytamy w raporcie NIK, higiena procesu nauczania ma za zadanie ochronę ucznia przed niekorzystnymi warunkami związanymi z nauką, pracą i dotyczy nie tylko zapewnienia bezpieczeństwa oraz odpowiednich warunków sanitarnych, ale również odpowiedniej organizacji pracy ucznia, zgodnej z jego możliwościami.

Wśród stwierdzonych nieprawidłowości trzy podstawowe związane były z planowaniem zajęć:

• We wszystkich szkołach zdarzało się, że przedmioty wymagające zwiększonej koncentracji (np. matematyka, fizyka, chemia) planowano na ostatnich godzinach lekcyjnych, a w przypadku niemal 92 proc. szkół łączono takie przedmiotów w dwu lub trzygodzinne bloki.
  • W 80 proc. szkół stwierdzono nierównomierne obciążenie uczniów zajęciami w poszczególne dni tygodnia – różnica w liczbie zajęć wynosiła nawet 5 godzin.
  • Aż w 2/3 skontrolowanych szkół (40 placówek) długość niektórych przerw międzylekcyjnych wynosiła zaledwie 5 minut, w tym w 58 proc. szkół (35 placówek) tak krótkie przerwy następowały po lekcjach wychowania fizycznego.

Na rynku usług dla oświaty dostępne są profesjonalne systemy wspomagające dyrektorów w planowaniu odpowiedniej organizacji pracy ucznia. Jednym z nich jest program Plan Lekcji dostarczany przez firmę Librus. Pozwala on w szybki i prosty sposób zaplanować pracę całej placówki, uwzględniając m. in. zgodność planu lekcji z przepisami BHP, podstawę programową, warunki lokalowe oraz inne, nawet bardzo skomplikowane sytuacje danej placówki jak prowadzenie lekcji w wielu budynkach. Po zaplanowaniu pracy można w prosty sposób eksportować dane do Exela lub na stronę WWW.

– Nieprawidłowości wskazywane przez NIK budzą pewne zdumienie w czasach, w których zaplanowanie odpowiedniej organizacji pracy szkoły jest znacznie prostsze dzięki profesjonalnym narzędziom dostępnym na rynku. Zdaję sobie sprawę, że trudności te wynikać mogą także z przepełnionych budynków szkolnych i pracy dwuzmianowej. Niezależnie jednak od warunków lokalowych szkoły narzędzia wyposażone w dopracowane do perfekcji algorytmy są w stanie proponować najkorzystniejsze siatki zajęć, jakie da się zorganizować w danych warunkach. Liczę, że raport NIK zwróci uwagę na to, iż skuteczność procesu nauczania nie zależy wyłącznie od podstawy programowej i dobrej kadry, ale także od warunków, które stwarza się uczniom – mówi Marcin Kempka, prezes firmy Librus.

Rozwiązanie zastosowane w programie Plan Lekcji Librus wykorzystywane jest w ponad 100 krajach świata. W Polsce z programu tego korzysta blisko 3,8 tys. szkół.

– Ułożenie optymalnego planu lekcji to duże wyzwanie, wbrew temu, co może uważać laik. Poza dostępnością nauczyciela przedmiotu i programem konkretnych klas trzeba wziąć pod uwagę wiele innych zmiennych, jak zasady BHP czy po prostu troskę o higienę umysłową uczniów. Zwykły Excel tutaj nie wystarcza, zwłaszcza w przypadku naszej placówki, która jest zespołem szkół. Dlatego nieocenioną pomocą jest dla nas program Plan Lekcji dostarczany przez firmę LIBRUS, który zdecydowanie usprawnia prace i gwarantuje ułożenie planu zgodnego ze wszystkimi wymogami – mówi Ewelina Jankowska, dyrektor Zespołu Szkół nr 79 im. Stanisława Kostki Potockiego w Warszawie.

Więcej informacji o raporcie NIK dostępne jest na stronie www.nik.gov.pl. Szczegóły dotyczące programu Plan Lekcji Librus opublikowane są pod adresem: planlekcji.librus.pl.