LIBRUS wspiera XV edycję Akademii Przyszłości!

Akcja „Jestem mobilny. Pomagam!” prowadzona w ubiegłym roku szkolnym zaowocowała wsparciem finansowym XV edycji Akademii Przyszłości. Firma LIBRUS przekazuje cały zysk ze sprzedaży wariantu Mobilne dodatki w roku szkolnym 2016/2017 na inicjatywę wspierającą wyrównywanie szans edukacyjnych polskich dzieci.

Mobilne Dodatki to jeden z wariantów dostępnych w aplikacji mobilnej Synergia. Wzbogaca on podstawową, darmową wersję aplikacji o dodatkowe funkcje, które dostępne są również bezpłatnie poprzez stronę internetową na komputerach i urządzeniach mobilnych. W aplikacji mobilnej występują jednak jako dodatkowe, płatne dodatki, ze względu na konieczność zapewnienia wysokiej jakości i stabilności takiej usługi.

Uznaliśmy, że skoro ze względu na konieczność ponoszenia niemałych kosztów utrzymania i stałego rozwoju aplikacji mobilnej konieczne jest zastosowanie modelu freemium, to pragniemy wszystko, co zostanie po opłaceniu kosztów, m. in. pracy ludzi, którzy aplikację tworzą, rozwijają i dbają na co dzień o jej stabilność i bezpieczeństwo danych, przekazać na cel dobroczynny – tłumaczy Marcin Kempka, prezes firmy LIBRUS. – Naturalnym kierunkiem było dla nas wybranie inicjatywy, która wspiera wyrównywanie szans edukacyjnych dzieci i młodzieży. Dlatego też wybór padł na Akademię Przyszłości, której przekazaliśmy cały zysk ze sprzedaży Mobilnych dodatków w ubiegłym roku szkolnym.

Akademia Przyszłości to projekt Stowarzyszenia „Wiosna”, organizatora „Szlachetnej Paczki”, realizowany od 15 lat. Tylko w tym roku z pomocy Akademii skorzysta 2300 uczniów w całej Polsce.
W ramach projektu uczniowie objęci są m. in. indywidualną opieką tutora, który pracuje z nimi przez cały rok szkolny, wspierając w nauce i rozwoju talentów.

Akademia może istnieć dzięki darczyńcom oraz partnerom takim, jak LIBRUS. Dlatego dziękuję wszystkim librusowym rodzicom, którzy wsparli Akademię włączając się w program JESTEM MOBILNY. POMAGAM! – mówi ks. Jacek „Wiosna” Stryczek, prezes Stowarzyszenia Wiosna, pomysłodawca Akademii Przyszłości i akcji Szlachetna Paczka.

Tegoroczna edycja Akademii Przyszłości będzie miała uroczystą inaugurację już 21 października w Krakowie. O efektach projektu poinformujemy po zakończeniu roku szkolnego 2017/2018. Więcej o Akademii można przeczytać na: www.akademiaprzyszlosci.org.pl.