LIBRUS – 6. na świecie najpopularniejsza platforma w edukacji uruchamia nowe portale

Librus Rodzina i Librus Szkoła to dwa nowe portale firmy Librus, która jest dostawcą usług związanych z edukacją i najpopularniejszego dziennika elektronicznego w Polsce. Według rankingu serwisu Similarweb.com z czerwca 2018 roku serwisy librus.pl znalazły się na 6. miejscu wśród najpopularniejszych na świecie stron w kategorii Edukacja.

Nowy portal Librus Rodzina (rodzina.librus.pl), skierowany do rodziców i uczniów, prezentuje bogatą sekcję artykułów, nad której rozwojem czuwa profesjonalna redakcja. Jego twórcy zapowiadają także kontynuację kampanii edukacyjnych i społecznych oraz konkursów rozwijających kreatywność, które w poprzednich latach cieszyły się ogromną popularnością.

Nowością w ofercie usług firmy, dostępną właśnie na portalu Librus Rodzina, będzie możliwość założenia od 1 września tzw. Konta LIBRUS. Umożliwi ono dostęp do wielu funkcji, z których mogli dotychczas korzystać wyłącznie użytkownicy mobilnej aplikacji dziennika elektronicznego. Czymś zupełnie przełomowym i innowacyjnym będzie natomiast możliwość korzystania za pomocą Konta LIBRUS z aplikacji mobilnej osadzonej bezpośrednio na portalu Librus Rodzina, przez przeglądarkę internetową – teraz oceny i nieobecności w czytelnej, „mobilnej” formie, będą dostępne już nie tylko dla posiadaczy smartfonów i tabletów z systemem Android oraz iOS. Konto LIBRUS umożliwiać będzie także zakup dodatkowych usług edukacyjnych dostępnych w sklepie na portalu, np. Squla, Mobilne dodatki czy indywidualni.pl. Kolejną nowością będzie możliwość łączenia dostępu do kont uczniów, którzy chodzą do różnych szkół, zgodnie z wymogami RODO. Konto LIBRUS będzie mógł założyć bezpłatnie każdy internauta, a posiadacze dostępu do dziennika elektronicznego Librus Synergia będą mogli oba konta połączyć i w ten sposób korzystać z dodatkowych udogodnień, jak bezpłatne multikonto dla rodzin wielodzietnych czy wspomnianej aplikacji Librus w wersji mobilnej oraz przez przeglądarkę.

Mobilność Konta LIBRUS i oferowanych w jego ramach usług wpisuje się doskonale w obecne potrzeby mobilnego społeczeństwa uczniów i rodziców. mLegitymacja wprowadzana do szkół przez MEN czy właśnie Konto LIBRUS będą chyba dwiema największymi rewolucjami technologicznymi, jakie obejmą szkoły w nadchodzącym roku szkolnym – mówi Marcin Kempka, prezes firmy Librus. – Otwieramy się również na współpracę i integrację z innymi dostawcami usług dla edukacji zmierzającą do budowy szerokiej koalicji na rzecz jednolitego, bezpiecznego dostępu do usług edukacyjnych z wykorzystaniem częściowo otwartej architektury Konta LIBRUS. Szacujemy, że w roku szkolnym 2018/2019 z Konta LIBRUS skorzysta ponad 2 mln rodziców i uczniów, tworząc tym samym swoją cyfrową, edukacyjną tożsamość – mówi Kempka.

Librus SZKOŁA (szkola.librus.pl) to portal skierowany do środowiska szkolnego: nauczycieli, dyrektorów i innych pracowników placówek oświatowych. Poza dostępem do dziennika elektronicznego LIBRUS Synergia, a w nim szeregu usług dodatkowych, które Librus dostarcza szkołom, w portalu znajdą się także informacje prawne oraz aktualności ze świata edukacji
i zarządzania.

***

Firma Librus istnieje od 2002 roku i jako pierwsza w Polsce, ponad 12 lat temu, rozpoczęła dostarczanie usługi dziennika elektronicznego w chmurze. Obecnie Librus Synergia to najpopularniejszy dziennik elektroniczny w Polsce, z którego korzysta kilka tysięcy szkół oraz miliony uczniów, nauczycieli i rodziców codziennie odwiedzających serwisy librus.pl.