Kampania na rzecz efektywnego uczenia się

Wraz z początkiem roku szkolnego 2015/2016 firma Librus rozpoczęła kampanię na rzecz propagowania efektywnego uczenia się. Jej celem jest szerzenie wiedzy na temat metod i procesów wpływających na skuteczność nauki, a także uświadomienie wagi indywidualizacji procesu nauczania w szkole.

Edukacja dla efektów

Jak wynika z badań, jedynie ok. 25% społeczności szkolnej uważa, że szkoła właściwie wykorzystuje i rozwija potencjał uczniów.

IDW_1

*Badania przeprowadzone przez ekspertów pracujących nad projektem we wrześniu 2014 r. na grupie ponad 1 600 Dyrektorów i Nauczycieli, 4 300 Rodziców, 33 000 Uczniów.

Liczba ta uświadamia, że przed polską szkołą jest jeszcze dużo pracy w tym zakresie. I jest to praca niezbędna – tylko indywidualizacja nauczania gwarantuje, że będzie ona przynosić rezultaty wymierne do poniesionego przez nauczycieli wysiłku, a sposób przekazywania wiedzy uczniom będzie dostosowany do każdego z nich, a nie tylko do reprezentatywnej części. Aby było to łatwiejsze, firma Librus podjęła działania, których kluczowym elementem jest portal indywidualni.pl.

Szerząc wiedzę

Portal indywidualni.pl jest innowacyjnym projektem edukacyjnym, który umożliwia każdemu rozpoznanie predyspozycji, mocnych stron oraz indywidualnego stylu uczenia się. Oferuje również dostęp do zasobów dydaktycznych oraz metod i technik skutecznego uczenia się i nauczania.

Jednak to nie jedyne działania podjęte przez Librus. Firma nawiązała współpracę z Radosławem Kotarskim, twórcą kanału youtube’owego Polimaty. Jej efektem jest publikacja filmu „Jak się uczyć?”.

Już pięć dni po opublikowaniu filmu przez Polimaty obejrzało go ponad 220 000 internautów. Tak ogromne zainteresowanie potwierdza, że wiedza o skutecznych sposobach uczenia się jest poszukiwana i deficytowa.

Ułatwić pracę nauczycielom

Nauczyciele często wskazują, że dostosowywanie sposobu nauczania do każdego ucznia jest potrzebne, ale wśród ich wielu innych obowiązków – bardzo trudne. W opublikowanym przez Instytut Badań Edukacyjnych raporcie „Polscy nauczyciele i dyrektorzy w Międzynarodowym Badaniu Nauczania i Uczenia się TALIS 2013” znalazło się wiele rekomendacji dotyczących indywidualizacji. Ich zastosowanie przyczyniłoby się do podwyższenia jakości i efektywności nauczania. Nauczyciele wskazali w nich na ,,wysoki poziom potrzeb w zakresie zagadnień dotyczących zachowania uczniów i kierowa­nia klasą oraz indywidualizacji nauczania”.

Dlatego projekt indywidualni.pl ma być wsparciem nie tylko dla uczniów i rodziców, ale także dla kadry pedagogicznej. Jest on odpowiedzią na precyzyjnie zdefiniowane potrzeby i problemy.

Dla szkół współpracujących już z Librusem ogromną zaletą jest zintegrowanie portalu z rozwiązaniem LIBRUS Synergia. Dzięki temu szkoły zyskują kompleksowe wsparcie w indywidualizowaniu procesu nauczania bezpośrednio w rozwiązaniu, które wykorzystują podczas każdej godziny lekcyjnej, którą prowadzą.

Tym projektem Librus spełnia oczekiwania nauczycieli, dyrektorów, rodziców i uczniów polskich szkół. To pierwsza taka inicjatywa, która oferuje konkretne rozwiązania i uwzględnia potrzeby wszystkich uczestników procesu edukacji – mówi Marcin Kempka, prezes Librus. – Indywidualizacja nauczania jest wymogiem, choć w dużej mierze nie realizowanym, gdyż dotychczas nie zaoferowano szkołom odpowiednich narzędzi.

Świadomość i działanie

Inną zaletą połączenia projektu indywidualni.pl z rozwiązaniami firmy Librus jest liczna grupa, do której dociera promowany w kampanii przekaz. Proponując gotowe, sprawdzone rozwiązania Librus chce przekonać nauczycieli, że możliwa jest realizacja indywidualizacji nauczania na każdej lekcji, a rozpoznanie potrzeb i predyspozycji uczniów nie musi obciążać ich dodatkową pracą. To pozwala mieć nadzieję, że kampania podjęta przez firmę znaną głównie jako lider rynku oprogramowania dla szkół, może przynieść realny społeczny skutek i poprawę obecnej sytuacji uczniów.