Dyrektorzy szkół entuzjastyczni wobec nowych technologii

Nowe technologie w edukacji, cyfrowe biblioteki i nowoczesne systemy zarządzania oświatą – to tematy, które zdominowały dyskusję podczas VI edycji konferencji Nowoczesny Dyrektor.

Wydarzenie zgromadziło w tym roku ponad 500 najbardziej aktywnych dyrektorów szkół i przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego. W programie konferencji znalazły się zarówno seminaria jak i wykłady ekspertów z dziedziny oświaty i zarządzania. Wśród nich m. in. prelekcje prof. dr hab. Łukasza Sułkowskiego oraz prof. dr hab. Zbigniewa Nęckiego – psychologa społecznego, jednego z najwybitniejszych w Polsce specjalistów w zakresie komunikacji i negocjacji, cenionego mediatora i praktyka negocjacji.

– Mówiąc o rozwoju szkół dzisiaj, nie sposób pominąć roli technologii i innowacyjnych narzędzi. Przez lata konferencja Nowoczesny Dyrektor stała się jednym z inkubatorów cyfrowej szkoły. To tutaj spotykają się managerowie tych placówek, które jako pierwsze w Polsce wdrażają nowe technologie. Wymieniają się doświadczeniami, poznają nowe trendy. Dostosowane do wymagań współczesności szkoły to realna korzyść dla gospodarki – mówi Marcin Kempka, prezes firmy PCG Edukacja, która wspólnie z firmą LIBRUS organizuje największą w Polsce konferencję technologiczną w edukacji.

Z największego badania cyfryzacji szkół, „Polska szkoła w dobie cyfryzacji. Diagnoza 2017” [raport do pobrania], przeprowadzonego przez Wydział Pedagogiczny Uniwersytetu Warszawskiego oraz PCG Edukacja wynika, że ok. 90% szkół wykorzystuje w nauczaniu pomoce multimedialne. 32% nauczycieli deklaruje posługiwanie się nimi codziennie,  przyznając, że najchętniej korzystają z komputerów (98%).  Tylko 12% pedagogów wykorzystuje tablety, a roboty i interfejsy pomiarowe zaledwie 3%.*

Technologie w szkołach to także, poza dydaktyką, szeroka gama rozwiązań do zarządzania placówkami, które dzisiaj znacznie wykraczają poza dziennik elektroniczny. Szkoły chętnie korzystają z oprogramowania pozwalającego zarządzać planem lekcji, pracą kadry pedagogicznej, biblioteką czy wspierają obowiązkową w szkole indywidualizację nauczania.

Jak wynika z cytowanego badania, przeszkodą w wykorzystywaniu technologii w nauczaniu bywa często niewystarczające wyposażenie szkół. Dlatego dużą popularnością cieszyła się część wystawowa, na której prezentowały się wyselekcjonowane firmy świadczące usługi dla edukacji. Na kilkudziesięciu stoiskach można było zapoznać się m. in. z urządzeniami do nauki programowania, tablicami interaktywnymi, grami edukacyjnymi oraz bogatą ofertą online dla nauczycieli, pozwalającą uatrakcyjnić przekaz lekcyjny.

____
*) „Polska szkoła w dobie cyfryzacji. Diagnoza 2017” pod red. prof. Marleny Plebańskiej; Wydział Pedagogiczny UW i PCG Edukacja; www.librus.pl/raportcyfryzacja2017